Urologia Girona / +34 972 204 900 | Català | Castellano | Français | English info@urologiagirona.com

Revisions Urològiques: Controls urològics generals, prostàtics, PSA.

Hiperplàsia Benigna de pròstata

La Hiperplàsia Benigna de pròstata (HBP) consisteix en un creixement excessiu en la mida de la glàndula prostàtica. És molt comú en els homes a partir de 60 anys. Pot produir coma simptomatologia: dificultat per a la micció, Sensació de buidatge incomplet, doll miccional dèbil, goteig postmiccional, augment de la freqüència d’orinar, necessitat de llevar-se a la nit a orinar, urgència miccional. Pot comportar complicacions, especialment si no se la tracta; risc incrementat d’infeccions d’orina, càlculs vesicals, retenció urinària (impossibilitat per orinar, que requereix un sondatge immediat. Insuficiència Renal obstructiva.

Per al diagnòstic cal: Una bona anamnesi, fer el tacte rectal (palpació de la pròstata a través del recte), Avaluació de l’ antigen prostàtic específic (PSA), ecografia reno-vesico-prostàtica i estudi fluxomètric.

Un cop establert el diagnòstic i depenent de les necessitats del pacient es poden emprar diferents tipus de tractaments:

Farmacològics

  • Alfabloquejants
  • Inhibidors de 5a-reductasa
  • Fitoteràpia

Cirurgia

Indicada quan el tractament farmacològic no és suficient, els símptomes afecten de forma important la qualitat de vida del pacient, o quan les complicacions difícilment remetran amb un tractament no quirúrgic. Resecció transuretral de pròstata (RTU): eliminació de part de la pròstata a través de la uretra.

  • Adenomectomia Retropúbica: amb una incisió a la part baixa de l’abdomen.
  • Enucleació Prostàtica amb làser. Es realitza la mateixa intervenció que l’adenomectomia retropúbica via oberta però sense necessitat d’incisió a la pell, ja que a l’emprar el làser ens permet realitzar l’intervenció a través de la uretra. Permet tractar pròstates de gran volum. Aconsegueix resultats similars però amb menys pèrdua de sang, disminució de la necessitat de transfusions i un postoperatori més ràpid.
  • Vaporització Prostàtica amb làser: Es realitza via transuretral i permet vaporitzar el teixit prostàtic, és l’equivalent a la RTU de pròstata, però al realitzar-se amb làser, disminueix el risc de pèrdua de sang, disminuint la necessitat de transfusions i el postoperatori és més ràpid.

(Per tal d’optimitzar el diagnòstic i el seguiment, disposem d’una unitat només dedicada a la realització del control de la pròstata practicant totes les proves pertinents així com una fluxometria i una enquesta IPSS (International Prostate Symptom Score ))